Месяцеслов


06.06.2024

24 мая по старому стилю  /  6 июня по новому стилю
четверг

Прп. Симеона столпника на Дивной горе (596). Прп. Никиты, столпника Переяславского (1186). Блж. Ксении Петербургской (прославление 1988).

Явление чудотворного образа Спаса Нерукотворенного во граде Ярославле (1612). Мчч. Мелетия Стратилата, Стефана, Иоанна, Серапиона еги́птянина, Каллини́ка волхва́, Феодора и Фавста и с ними 1218-ти воинов с женами и детьми (ок. 218). Прп. Викентия Леринского (до 450).

Деян., 35 зач., XIV, 20–27. Ин., 35 зач., IX, 39 – X, 9. Прп.: Кол., 258 зач., III, 12–16. Мф., 43 зач., XI, 27–30*.

С этого дня до субботы совершается попразднство Недели о самаряныне.

* Если совершается полиелейная служба блж. Ксении, то на утрене читается Евангелие от Матфея, 43 зач., XI, 27–30 , а на литургии – чтения дня и блаженной: Гал., 213 зач., V, 22 – VI, 2. Лк., 24 зач., VI, 17–23.

Тропарь воскресный, глас 4:

Све́тлую Воскресе́ния про́поведь/ от А́нгела уве́девша Госпо́дни учени́цы/ и пра́деднее осужде́ние отве́ргша,/ апо́столом хва́лящася глаго́лаху:/ испрове́ржеся смерть,/ воскре́се Христо́с Бог,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость.

Кондак Недели о самаряныне, глас 8:

Ве́рою прише́дшая на кла́дязь самаряны́ня/ ви́де Тя прему́дрости во́ду,/ е́юже напои́вшися оби́льно,// Ца́рствие вы́шнее насле́дова ве́чно, яко присносла́вная.

Тропарь преподобного Симеона, глас 1:

Пусты́нный жи́тель, и в телеси́ А́нгел,/ и чудотво́рец яви́лся еси́, богоно́се о́тче наш Симео́не:/ посто́м, бде́нием, моли́твою небе́сная дарова́ния прии́м,/ исцеля́еши неду́жныя и ду́ши ве́рою притека́ющих ти./ Сл́ава Да́вшему тебе́ кре́пость,/ сла́ва Венча́вшему тя,// сла́ва Де́йствующему тобо́ю всем исцеле́ния.

Кондак преподобного Симеона, глас 2:

Вы́шняя жела́я, до́льная отложи́в,/ и, я́ко не́бо, столп соде́лавый,/ тем облиста́л еси́ чуде́с заре́ю, преподо́бне,/ и Христу́, всех Бо́гу,// мо́лишися непреста́нно о всех нас.

Тропарь блаженной Ксении Петербургской, глас 7:

Нищету́ Христо́ву возлюби́вши,/ безсме́ртныя трапе́зы ны́не наслажда́ешися,/ безу́мием мни́мым безу́мие ми́ра обличи́вши,/ смире́нием кре́стным си́лу Бо́жию восприя́ла еси́,/ сего́ ра́ди дар чудоде́йственныя по́мощи стяжа́вшая,/ Ксе́ние блаже́нная, моли́ Христа́ Бо́га// изба́витися нам от вся́каго зла покая́нием.

Кондак блаженной Ксении Петербургской, глас 3:

Днесь све́тло лику́ет град свята́го Петра́,/ я́ко мно́жество скорбя́щих обрета́ют утеше́ние,/ на твоя́ моли́твы наде́ющеся,/ Ксе́ние всеблаже́нная,// ты бо еси гра́ду сему́ похвала́ и утвержде́ние.

Тропарь преподобного Никиты, глас 4:

Правосла́вным смы́слом ю́ношеская возжеле́ния возненави́дев/ и до́блественныя нра́вы восприи́м, врага́ победи́л еси́,/ и во благоразу́мии Бо́гу угоди́л еси́,/ и свы́ше от Него́ прие́м дар чудес,/ бе́сы прогоня́ти, неду́ги исцеля́ти,/ Ники́то пресла́вне,// моли́ Христа́ Бо́га, да спасе́т ду́ши на́ша.

Кондак преподобного Никиты, глас 8:

Христа́ ра́ди от твои́х рабо́в ну́ждную смерть претерпе́л еси́/ и вене́ц нетле́ния от Него́ восприя́л еси́,/ приходя́щим же с ве́рою от честна́го твоего́ гро́ба подае́ши цельбы́,/ о Ники́то преподо́бне,// моли́твинниче о душа́х на́ших.



Господь милостив, Он простирает Свою милость и Свое прощение на всех; но для того чтобы обрести это прощение, мы должны, во-первых, осознать свою греховность и сказать: «Я виноват, я неправильно судил» или «Я неправильно поступил, прости меня, Господи». Это первый шаг на пути избавления от последствий греха. А второй шаг – очень тяжелый, но тоже необходимый – попросить прощения у того, кого несправедливо обидел. И если будем жить по такому Божиему закону, то первое, что у нас быстро нормализуется, – это семейная жизнь. Ведь бывает, что люди живут вместе, иногда в достаточно стесненных условиях, да и привходящие обстоятельства не всегда благоприятные, – а потом нервы не выдерживают, начинаются ссоры, которые перерастают в семейную драму, и если люди вовремя не останавливаются, то семьи распадаются. Это, конечно, большой грех и большое преступление пред Господом. Поэтому всякий, кто сам совершил суд над ближним своим, в результате чего произошло нечто греховное и опасное, должен помнить, что это тяжелый грех, в котором нужно каяться и, осознавая его, никогда больше к нему не возвращаться.

Богослужебные указания